Česi majú prvé zlato na ZOH v Soči

16.02.2014 Celý región

Červená Poľana 16. februára (TASR) - Česká snoubordistka Eva Samková získala na ZOH v Soči zlatú medailu v disciplíne snoubordkros. V nedeľňajšom finále v Červenej Poľane striebro ukoristila Kanaďanka Dominique Maltaisová, bronz putuje do Francúzska zásluhou Chloe Trespeuchovej.

Česká nádej Samková vyhrala v Parku extrémnych športov v Roza Chutor kvalifikáciu a potom suverénne dominovala aj v jej štvrťfinálovej, resp. semifinálovej jazde. A napokon aj vo finále bola jasne najlepšia. Získala tak pre Česko prvé zlato v Soči, celkovo je to už šieste zlato v histórii samostatnej Českej republiky.

Dvadsaťročná trojnásobná majsterka sveta medzi juniormi má za sebou skvelú sezónu, v ktorej dokázala vyhrať aj podujatia Svetového pohára a bola druhá na prestížnych X-Games. V nedeľu nemala konkurenciu. Aj vo finále si pozíciu kontrolovala, odrazila nápod súperiek na 750 metrov dlhej trati a prišla si pre zlato.

"Bomba! Super! Pecka! Chcela som im čo najviac ujsť hneď na začiatku, aby som mala náskok. Mohla som si strážiť rýchlosť a nedostala som sa do problémov. Podarilo sa mi to. Krízu som mala v semifinále, kde som preletela jeden skok. Ale vo finále už bola jazda najistejšia," citoval český olympijskú šampiónku portál idnes.cz.

Druhá skončila ďalšia favoritka Dominique Maltaisováz Kanady, tiež s bezpečným náskokom, bronz v dramatickom dojazde napokon ukoristila francúzska tínejdžerka Trespeuchová pred Američankou Faye Guliniovou.

Veľkú smolu mala opäť americká topfavoritka Lindsey Jacobellisová, ktorá viedla suverénne v semifinále, ale spadla a finálový, resp. medailový sen sa jej senzačne rozplynul. Pamätne stratila zlato v Turíne, kde jej zostalo len striebro a pred 4 rokmi vo Vancouveri spadla Američanka v semifinále.

Tieňom súťaže boli v kvalifikácii zranenia dvoch pretekárok po pádoch hneď v prvej jazde. Na nosidlách museli z trate odniesť Američanku Jackie Hernandezová a Nórku Helene Olafsenovú. Američanka vyletela z 1200 metrov dlhej trate takmer na konci a na chvíľu stratila vedomie. Po niekoľkých minútach však už komunikovala s lekárom a mohli ju transportovať dolu zo svahu.

výsledky:

ženy - snoubordkros - finále: 1. Eva Samková (ČR), 2. Dominique Maltaisová (Kan.), 3. Chloe Trespeuchová (Fr.), 4. Faye Guliniová (USA), 5. Alexandra Jekovová (Bulh.), 6. Michela Moioliová (Tal.)
 

Vyberte región